Telekom i Telenor očekuju odluku Ratela o fiksnoj mreži

Bez autora
May 24 2010

Predstvnici kompanija Telekom Srbije i Telenor kazali su da očekuju da će Republička agencija za telekomunikacije (Ratel) u što kraćem roku doneti odluku o uslovima korišćena Telekomove infrastrukture za fiksnu telefoniju. Ta kompanija pregovarala je sa Telekomom Srbije, ali nije postignut dogovor, nakon čega su se obratili Ratelu, kao regulatornom telu.Očekuje se da će Ratel doneti odluku u što kraćem roku i da će se tokom donošenja odluke voditi evropskom praksom. Telenor će biti u mogućnosti da pruža usluge fiksne telefonije u predviđenom roku, 12 meseci od dobijanja licence, ukoliko se ispune svi potrebni uslovi.

Telekom i Telenor očekuju odluku Ratela o fiksnoj mrežiPredstvnici kompanija Telekom Srbije i Telenor kazali su da očekuju da će Republička agencija za telekomunikacije (Ratel) u što kraćem roku doneti odluku o uslovima korišćena Telekomove infrastrukture za fiksnu telefoniju.

Kako je kazao direktor korporativnih poslova Telenora Goran Vasić, ta kompanija pregovarala je sa Telekomom Srbije, ali nije postignut dogovor, nakon čega su se obratili Ratelu, kao regulatornom telu.

- Očekujemo da će Ratel doneti odluku u što kraćem roku i da će se tokom donošenja odluke voditi evropskom praksom - kazao je on i dodao da će Telenor biti u mogućnosti da pruža usluge fiksne telefonije u predviđenom roku, 12 meseci od dobijanja licence, ukoliko se ispune svi potrebni uslovi.

- Jedan od tih uslova je pristup infrastrukturi Telekoma Srbije po tržišnim uslovima - naveo je Vasić.

Direktor Telekoma Srbije za komercijalne poslove Vladimir Lučić kazao je da Telekom želi da konkurencija koristi njihovu infrastrukturu i da očekuje što brže rešenje tog problema.

- Pri donošnju odluke trebalo bi poštovati to što je izgradnja infrastrukture skupa, ali i komplikovana zbog različitih dozvola - kazao je on i naveo da Telekom Srbije svake godine ulaže dva puta više u fiknsnu nego u mobilnu telefoniju.

- Ponuda Telekoma zasniva se na evropskoj praksi i ne tražimo bolje uslove za zajedničko korišćene infrastrukture nego što su primeri u okruženju - istakao je Lučić.

Predsednik Upravnog odbora Ratela Jovan Radunović rekao je da je zakonski rok da Ratel donese odluku 60 dana od dostavljanja dokumentacije da kompanije nisu postigle dogovor o zajedničkom korišćenju mreže.

- Ratel je tu dokumentaciju dobio prošle nedelje, ali očekujem da će odluka biti doneta pre isteka zakonskog roka od dva meseca - rekao je on.

Kompanija Telenor, koja već pruža usluge mobilne telefonije u Srbiji, dobila je polovinom februara i licencu za fiksnu telefoniju, čime je ukinut monopol državne kompanije Telekom Srbije.

Prema uslovima licence koju je Telenor platio milion evra, rok za početak pružanja usluga fiksne telefonije i ADSL intereneta je 12 meseci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik